Projekty: Pieczywo i owoce w dinusiowej diecie
07 października 2016 r. dinusie
Pierwszy tydzień października to tematyka związana z realizacją naszej innowacji „Jem z głową, żyję zdrowo”. Na początku poszerzaliśmy wiedzę dotyczącą pieczywa. Poznaliśmy etapy jego powstawania, oglądaliśmy kłosy zbóż i ustalaliśmy różnice między nimi. Przy okazji tej tematyki świetnie bawiliśmy się tańcząc do utworu „Zasiali górale”. Z przyniesionych przez dzieci jabłek wykonaliśmy chipsy, które wspólnie zajadaliśmy w ramach zdrowych przekąsek. Rozwijaliśmy naszą wiedzę dotyczącą zasad bezpiecznej pracy w kuchni, na podstawie książki „Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci”. Wykonaliśmy wspólnie sałatkę owocową z przyniesionych owoców, którą wspólnie zajadaliśmy, częstując również inne grupy. Ostatniego dnia obchodziliśmy Światowy Dzień Uśmiechu, kiedy to wspólnie bawiliśmy się rozśmieszając się nawzajem, tańcząc i wygłupiając. Łącząc przyjemne z pożytecznym wykonaliśmy uśmiechnięte ciastka kokosowe, które z pewnością wywołały uśmiechy na twarzach wszystkich, którzy je zajadali.