Pieczywo w naszej diecie
05 listopada 2016 r. krasnoludki
W pierwszym tygodniu listopada zajęcia w grupie " Krasnali" realizowano w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Jem z głową, żyję zdrowo” oraz projektu edukacyjnego pt. „ Kulinarne zabawy dzieci inspirowane książkami kucharskimi dla najmłodszych”, mających na celu ukierunkowanie dzieci na potrzebę prawidłowego odżywania się oraz zaangażowanie ich w przygotowywanie określonych posiłków. Tym razem swoją uwagę skupiliśmy na wszelkiego rodzaju ziarenkach i pieczywie.
Dzieci mogły wzbogacić swoją wiedzę nt. etapów powstawania pieczywa. Na podstawie opowiadania Cz. Janczarskiego pt. „ Żyto i chleb” oraz bajki edukacyjnej pt. „ Od ziarenka do bochenka” dowiedziały się m.in. jak rodzi się zboże, co to jest młyn, jak powstaje mąka oraz w jaki sposób wyrabia się pieczywo. Przedszkolaki zapoznały się
z trudną pracą rolnika, młynarza i piekarza oraz narzędziami, czy urządzeniami, ułatwiającymi im wykonywanie poszczególnych czynności. Nasi podopieczni stworzyli pracę plastyczną „ Chleb” poprzez wyklejanie konturów pieczywa rozmaitymi ziarenkami.
Bardzo ciekawym doświadczeniem były praktyczne warsztaty wyrabiania i formowania bułeczek. Niewątpliwie taka forma aktywności sprzyjała kształtowaniu: kompetencji językowych ( wzbogacanie słownictwa, wypowiadanie się), matematycznych ( przeliczanie poszczególnych składników, formowanie kształtów), społecznych ( dzielenie się, oczekiwanie na swoją kolej), umiejętności manualnych ( przesypywanie, wlewanie składników za pomocą różnych przedmiotów, formowanie okrągłych bułek z ciasta) oraz umożliwiała polisensoryczne poznawanie rzeczywistości.
Na podsumowanie zdobytych widomości udaliśmy się do pobliskiej piekarni, gdzie dzieci mogły w bezpośredni sposób zapoznać się z pracą piekarza, urządzeniami służącymi do produkcji pieczywa, a także skosztować pysznych wyrobów.