Projekty: Jak Dinusie wykorzystują warzywa
12 listopada 2016 r. dinusie
Drugi tydzień listopada to realizacja założeń naszej innowacji pedagogicznej „Jem z głową, żyję zdrowo”. Tym razem tematyka dotyczyła wykorzystania warzyw. Każdego dnia towarzyszyło nam inne warzywo: w poniedziałek była to marchewka, którą najpierw układaliśmy od największej do najmniejszej, następnie ją obieraliśmy i ucieraliśmy, by ostatecznie trafiła do wspólnie zrobionego ciasta marchewkowego. We wtorek spotkaliśmy się z dynią, z którą świetnie bawiliśmy się tocząc ją i podając sobie w trakcie zabaw ruchowych. Mieliśmy okazję samodzielnie wyjmować z jej wnętrza pestki, które suszą się na naszym parapecie, a sama dynia ozdobiła naszą salę. Poznaliśmy także inne warzywa z rodziny dyniowatych – kabaczka i cukinię i omówiliśmy do czego mogą się przydać. Kolejnym warzywem był ziemniak, który bardzo przydał się w formie pieczątek do ozdobienia sukni dla pani Jesieni, która nas odwiedziła (więcej w zakładce „Wszyscy razem”). Ostatniego dnia poznawaliśmy co kryją szyszki i dlaczego wiewiórka je tak lubi oraz samodzielnie wykonaliśmy te zwierzątka.