Projekty: Kulinarne zabawy " Krasnali"
25 listopada 2016 r. krasnoludki
Nie ulega wątpliwości, iż angażowanie dzieci do przygotowania posiłków stanowi okazję do kształtowania rozwoju w obszarze społecznym, poznawczym, fizycznym. Z kolei organizowanie takich form działalności jest kluczowym elementem w nabyciu zmysłowych doświadczeń i formowaniu właściwych nawyków żywieniowych.
W ramach projektu edukacyjnego pt. „ Kulinarne zabawy dzieci inspirowane bohaterami książek kucharskich dla najmłodszych” podopieczni z grupy "Krasnali" uczestniczyli w praktycznych warsztatach wykonywania masła orzechowego.
Na początku dzieci zapoznawały się z różnymi rodzajami orzechów ( obserwowały, sprawdzały zapach i smak). Następnie udały się do przedszkolnej kuchni, gdzie mogły pooglądać przedmioty służące do przygotowania określonych posiłków, jak również poznać niełatwą pracę kucharzy. Tam także przyrządzono masło orzechowe. Wybrane osoby wrzucały do pojemnika ziarenka orzechów włoskich, które zostały zmiksowane przez Panią kucharkę. Tak przygotowana zdrowa pasta była umieszczana przez naszych „małych kucharzy” na wafelkach ryżowych, a następnie w danej postaci konsumowana.