Dinusie hodują nowalijki i kiełki
19 lutego 2017 r. dinusie
Trzeci tydzień lutego poświęciliśmy na realizację naszej innowacji. Tym razem rozpoznawaliśmy warzywa i owoce za pomocą zmysłów: smaku, zapachu i dotyku. Nasze zmysły były niezawodne – każdy odgadł, co trzyma w rękach, co podstawiono mu pod nosek. Ponieważ luty to czas, kiedy jeszcze nie ma świeżych warzyw, postanowiliśmy uprawiać kiełki, które są cennym składnikiem witamin. Dzieci oglądały nasionka rzeżuchy, rzodkiewki i innych zbóż, które później wypłukaliśmy w wodzie i włożyliśmy do pojemników. Ustaliliśmy, iż jednymi z najzdrowszych warzyw są cebula i czosnek. Dlatego też dzieci samodzielnie przygotowały miksturę z cebuli i cukru, dzięki której powstanie syrop dobry na przeziębienie, katar i kaszel. Dla równowagi psychicznej ćwiczyliśmy również nasze ciało – tym razem zabawy z chustą animacyjną oraz zabawy grupowe na orientację i skupienie. We wtorek obchodziliśmy dzień zakochanych – dzieci zrobiły wesołe, kolorowe, serduszkowe kieszonki, w które wkładały rysunki otrzymane od swoich przyjaciół. Każdy, kto chciał mógł wykonać sobie zdjęcie z kolegą lub koleżanką.