Mali kucharze
27 lutego 2017 r. biedronki
Dzeci z grupy Biedronek w ostatnim tygodniu lutego miały okazję zamienić się w prawdziwych kucharzy. Na początku tygodnia odwiedziliśmy naszą przedszkolną kuchnię, aby poznać nasze kucharki, które przygotowują dla nas pyszne posiłki. Dzieci zobaczyły jak wygląda kuchnia i poznały mnóstwo urządzeń, które są potrzebne to ugotowania obiadu, przygotowania śniadania czy naszych ulubionych ciast i deserów. Dzieci bardzo dużo zapamiętały z tej małej wycieczki i już teraz wiedzą w jaki sposób przyrządza się dane potrawy oraz jak powinna wygląć prawdziwa kucharka, dlatego po wizycie w kuchni każde dziecko wykonało swoją czapkę kucharską oraz ozdobiło ją według własnego pomysłu. Po odwiedzinach w kuchni, w kolejne dni utrwalaliśmy przeliczanie do czterech. W czwartek zamieniliśmy się w prawdziwych kucharzy i postanowiliśmy przyrządzić pizzę. Każdy założył wykonaną wcześniej czapkę kucharską oraz fartuch i przystąpiliśmy do pracy. Najpierw przygotowaliśmy miejsce, w którym gotowaliśmy, następnie wymieniliśmy produkty, które były nam potrzebne do przyrządzenia potrawy. Później z pomocą Pani Joli przygotowliśmy ciasto drożdżowe, które każdy miał okazję trochę pougniatać. Kiedy ciasto wysrosło razem wybraliśmy składniki, jakie chcieliśmy aby pojawiły się na naszej pizzy. Dzieci same porozkładały pieczarki, paprykę, szynkę i ser, a później zanieśliśmy ją do pieca i z niecierpliwością czekaliśmy aż się upiecze. Kiedy nareszcie pizza była gotowa, dzieci mogły skosztować tego, co same przyrządziły. W ostatnim dniu tygodnia kucharskiego, wspólne stworzyliśmy piramidę żywienia, która pokazuje nam, jakie produkty są zdrowe i powinniśmy je jeść jak najczęściej, a z których produktów lepiej zrezygnować. Dzieci wiedzą, czego powinny jeść jak najwięcej, a czego jak najmniej oraz, że klucz do bycia zdrowym i silnym to również aktywność fizyczna i picie wody. Na koniec dzieci na konkretnych produktach określały co jest zdrowe, a co szkodzi naszemu zdrowiu.