Projekty: Kulinarne zabawy " Krasnali" - Wiosenne kanapki
26 marca 2017 r. krasnoludki
W ramach projektu „ Kulinarne zabawy Krasnali, inspirowane przez bohaterów książek dla najmłodszych” skoncentrowanego na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwijanie umiejętności związanych z przygotowywaniem posiłków, dzieci wykonywały wiosenne kanapeczki.
Na początku kulinarnych zmagań, podopieczni poznali wiosenne nowalijki. Do tego celu wykorzystano znajdujące się w krasnalkowym „Zielonym kąciku” - roślinki ( m.in. szczypiorek, sałatę, rzodkiewki, różnego rodzaju kiełki i zioła). Dzieci oglądały je, sprawdzały zapach oraz smak. Kolejno zapoznały się z etapami wykonywania kanapek.
Mali kucharze ubrani w fartuszki, na swoich stanowiskach, smarowali uprzednio przygotowanym ziołowym masłem bagietkę oraz układali kawałki sałaty, rzodkiewki i szczypiorku. W ten sposób powstała szybka i zdrowa przekąska, którą mogli uraczyć dzieci z innych grup podczas oglądania zielonych kącików.